Brehm enciklopédia egyetlen szalvétasarkon – itt a totális médiakonvergencia!

2009. February 20. t.szepvolgyi

A két legnagyobb hazai mobilszolgáltató és az Újmédia-divízió Mobilmédia üzletágának összefogásával itthon is kitört a mobilkód-láz! Egy idehaza még újnak számító technológiáról van szó, amely a Távol-Keleten és Skandináviában már valódi őrületté vált. A mobilkódok segítségével ledőlhetnek az egyes médiatípusok közötti falak, végre megvalósulhat az igazi médiakonvergencia! A papírújságok olvasói a mindig náluk lévő mobiltelefonjuk segítségével, mindössze egy gombnyomással a cikkekhez, hirdetésekhez kapcsolódó multimédiás tartalmakhoz (például videókhoz) is hozzáférhetnek, de semmi akadálya annak sem, hogy a tévéképernyők előtt ülők vagy egy nagy óriásplakát mellett elhaladók jussanak interaktív tartalmakhoz.

A mobilkód egy olyan grafika, ami arra való, hogy a telefon segítségével további információkhoz, értékes tartalmakhoz juthassunk hozzá. Ehhez mindössze az ingyenes kódolvasó szoftverre van szükség, amit fel kell telepíteni a telefonra. Ez a legegyszerűbben úgy tehető meg, ha SMS-t küldünk a 17660-as számra. (Ezt a T-Mobile és a Pannon ügyfelei tehetik meg egyelőre.) A szolgáltató ezután egy válasz SMS-ben elküldi a kódolvasó program linkjét, amelyet díjmentesen fel lehet telepíteni a telefonra. A két operátor a bevezetés ideje alatt még a letöltéskor keletkező adatforgalmi díjat is elengedi. Ez a kis szoftver egyébként nem csak erre a kampányra jó, tehát ha legközelebb ilyen kóddal találkozunk, ezzel mindig megfejthető a kód, amivel egy teljesen új világ nyílik meg a mobilkészülék-használók számára. Ezt láthatod az alábbi videónkon is.

Próbáld ki!
Ha a blogbejegyzésben szereplő kódot a telefonra feltelepített olvasóprogram segítségével megnyitod, akkor a FigyelőNet mobilos verziójára juthatsz. Ilyen kódokat egyébként nagyon egyszerűen és ingyenesen lehet generálni, például ennek a weblapnak a segítségével.

Mobilkód-láz
Hamarosan ugyanolyan köznévvé válhat idehaza a mobilkód kifejezés, mint az SMS. A mobilkód (vagy ahogy szülőhazájában a japánok hívják, a „QR Code”) ugyanis rendkívül kényelmessé teszi az egyes médiatípusok közötti átjárást. Ez különösen annak tudatában fontos, hogy idáig például egy újságban említett weboldalra legfeljebb úgy juthattak el az olvasók, ha kézzel bepötyögték a készülékükbe a sokszor hosszú internetcímet. Talán érthető, ha az emberek ezt nem annyira kedvelték, és a hirdetett weboldalt végül nem túl sokan keresték fel.

Úgy gondoljuk, egyedülálló, hogy a mobilkódok magyarországi elterjesztése érdekében a három vállalat – köztük az egymással versenyben lévő két mobilszolgáltató, a T-Mobile és a Pannon, valamint a Sanoma mint médiacég -, képes volt összehangolni tevékenységét, és a hosszú távú előnyök kiaknázása érdekében egységesen áll ki az idehaza eddig alig ismert technológia népszerűsítéséért. Ennek érdekében közös kampányt indítottunk, amelynek célja a mobilkódok megismertetése, illetve a kódok felismerésére szolgáló program elterjesztése.

A technológia hivatalos hazai bevezetéséhez a Sanoma magazinjaiban (többek között az FHM-ben, a Story-ban, a Best-ben, a Meglepetésben és a Nők Lapjában) és online site-okon folyamatosan helyezünk el mobilkódokat. A kampányt nyereményjátékkal kapcsoltuk össze, a kódokban ugyanis luxusutazásokat, laptopokat, mobilkészülékeket rejtettünk el. A játékban résztvevők csak elhúzzák a készüléküket a kód felett és ezzel a mozdulattal regisztrálnak is az adott országba szóló utazás sorsolására. A kódolvasás során derül ki, hogy az utazás a lehetséges helyszínek közül hová szól. (Természetesen csak úgy lehet a kódot beszkennelni, ha a telefonban elindítottuk a kódolvasó alkalmazást.)

Randizás vizuális hackeléssel

A mobilkódok óriási lehetőséget jelentenek a fogyasztóknak és az őket elérni óhajtó vállalatoknak, illetve mindenkinek, aki közvetlen kapcsolatot szeretne teremteni másokkal, hogy friss információkat, tartalmakat osszon meg. Egy olyan nyitott platformról van szó, amihez mindenki csatlakozhat. Dönthet például úgy egy étteremtulajdonos, hogy ezentúl az étlapjának sarkára elhelyez egy ilyen mobilkódot, amivel azután a vendégek a mindenkori napi menüt láthatják a telefonjukon. Hollandiában ma már a menő szórakozóhelyeken csak egy kis kártyát osztogatnak, amin egy kinyomtatott mobilkód található, és amin keresztül a fiatalok bármikor lekérdezhetik telefonjukon az aznap esti fellépők listáját. Japánban a mobilkódok használata mára akkora divat lett, hogy fiatalok egyszerűen a karjukra tetováltatnak honlapjukra mutató kódokat, vagy olyan ruhát húznak, ami a Facebook adatlapjukat teszi így mobiltelefonnal elérhetővé.

A mobilkódok számtalan felhasználási lehetőségének csak az emberek fantáziája szabhat határt. Néhány évvel ezelőtt például a Pet Shop Boys az Integral című videóklipjét építette mobilkódok köré. Ezekkel a kódokkal azután a rajongók eljuthattak egy olyan internetoldalra, ahol az együttes további üzenetei voltak megtalálhatók.

Egy másik ügyes húzás, hogy piros lámpánál várakozó autósoknak egy felirat nélküli, mobilkódot tartalmazó papírzsebkendő csomagot adnak át, amit a dugóban várakozó kíváncsi autósok egyből dekódolnak. Ráadásul ma már az is megoldható, hogy egy óriásplakáton vagy magazinban megjelent mobilkódot megfejtve közvetlenül megrendeljünk egy pulóvert, vagy a Figyelő nyomtatott hetilapban a cikkekhez kapcsolódó látványos videókra mutató kódokat helyezzünk el. Tehát teljesen élővé, valósidejűvé tehető a kapcsolat a (print) médium és a befogadó ember között. Ezen a Youtube-videón például azt láthatjuk, amint valaki egy kirakat előtt elhaladva, mobilkódok segítségével megrendeli a kiszemelt terméket.


A mobilkódba egyébként több ezer karakternyi információ sűríthető bele, például egy webcím vagy akár egy szöveg, telefonszám is. A jövőben tehát számíthatunk arra, hogy a névjegyeken is megjelennek ezek a kis ábrák. A lehetőségek azonban ennél is sokrétűbbek, hiszen azáltal, hogy a telefon linkeket is be tud olvasni, akár a teljes Brehm enciklopédiát is el lehet rejteni egy ilyen képben. Sőt Párizsban az információs táblákon elhelyezett mobilkódok segítségével azt is megtudhatjuk, hogy hol tart a következő metró.

Remélhetőleg itthon is számos alkalmazási terület veszi majd birtokba az új technológiát. Mindenesetre a hazai mobilkód-láz terjedésére utal, hogy a kampányakciónk február 2-i kezdete óta eltelt rövid idő alatt máris jelentős számban töltötték le az olvasó programot, illetve fejtették meg a lapjainkban eddig megjelent kódokat.

Hogy tetszik a mobilkód-technológia? Ti kipróbáltátok-e már? Hozzánk hasonlóan Ti is nagy lehetőséget láttok benne? Most is leírhatjátok véleményeteket!

Kategória: mobil, online média, Szolgáltatás, Technológia  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.