Tovább bővült a mobilra optimalizált portfoliónk

2008. November 17. t.szepvolgyi

A mobil Startlap októberi debütálása után a Vezess.hu, a Nők Lapja Cafe, a StoryOnline és az FigyelőNet is elérhető mobiltelefonon keresztül, kimondottan mobilkészülékekre optimalizált formában. A pénteki Mobilkonferencián elhangzott bejelentésünk szerint tehát a népszerű online magazinok közönsége így nem csupán számítógépen, hanem bárhol, bármikor hozzáférhet kedvenc online magazinjához.

A mobil oldalak kialakításával a célunk, hogy népszerű internetes magazinjainak olvasói minőségi kompromisszumok nélkül böngészhessék kedvenc újságjaikat, helytől és időtől függetlenül. A Sanoma székházában megrendezett konferencián bemutatott mobil oldalak tehát nem egyszerű “fapados” mobil linkfelsorolások, hanem Magyarországon egyedülálló módon valódi webes hatást keltenek arculatukkal és tartalomkezelésükkel. A szöveges tartalmakat képek, grafikonok kísérik, így élvezetesebb, színesebb böngészésre van lehetőségük a felhasználóknak.

A mobilmédia csoportunk által kifejlesztett mobil magazinok alapvetően a webes termékek mobil kijelzőre méretezett változatai, és használatukhoz elegendő a weben jól megszokott internetes címeket a mobiltelefonok böngészőjébe beírni. A mobilkijelzők sokféle mérete és képessége miatt a mobil magazinok többféle méretben és tartalommal készültek el, így az intelligens tartalomirányításnak köszönhetően minden mobilkészülék a méretének és tudásának megfelelő tartalmat kapja meg a telefonjára. Ezzel a fejlesztéssel azonban munkánk első fázisában járunk csupán, ez egyelőre az első lépés a mobil mint a legújabb médium megteremtése felé. Azt szeretnénk, ha ebben a munkában követőkre lelnénk, hogy létrejöhessen Magyarországon a mobil mint a jövő médiuma és vele a mobilmédia-piac.

Azzal együtt, hogy a mobilról történő böngészés alapvetően egy egyszerű dolog, és ugyanúgy működik, mint a számítógépes internetezés, elterjedésének számos gátló tényezője van. A mobilhasználók nagy része még nem meri a számára ismeretlen funkciókat kipróbálni a telefonján, még nem információforrásként kezeljük a mobiltelefont. Az új felhasználói szokások terjedésében azonban sokat lendíthet, ha olcsó és átlátható adatforgalmi tarifákat kínálnak a mobilszolgáltatók, ezzel párhuzamosan pedig nő a készülékek „usability”-je, vagyis mindinkább böngészés-barát kijelzővel és felülettel látják el őket. Mégis örömmel jelenthetem be, hogy a most forgalomban levő, internetezésre alkalmas készülékek bármelyike is legyen a kezünkben, webes élményt nyújtanak a Sanoma Budapest mobilmédia csoportja által most úttörőként kifejlesztett internetes oldalak.

Mobil FN (fn.hu)

A FigyelőNet mobil változata alapvetően gazdasági, üzleti hírek iránt érdeklődő mobil böngészőknek készült. Az oldalon megtalálható minden olyan fontos közéleti témájú belföldi és nemzetközi hír, amiknek ismerete elengedhetetlen a naprakész tájékozottsághoz. A gyors informálódást biztosító mobil felületen a gazdasági információk mellett friss deviza-árfolyamok, BUX grafikon és a nap nyertes vagy éppen vesztes részvényeinek aktuális árfolyamai várják a böngészőket, természetesen percről percre frissítve.

Mobil StoryOnline (storyonline.hu)

Magyarország legnépszerűbb bulvárhír oldalának mobil változata minden percben kézközelbe hozza a sztárvilág legfrissebb híreit. A celebek iránt érdeklődő mobilfelhaszálók az aktuális sztárhírek mellett sztárblogokat böngészhetnek. Olvashatják például a dzsungelkalandból nemrég hazatért Szabó Patrícia személyes hangvételű bejegyzéseit. A mobil verzión is megtalálható a weben népszerű Lesipuskás rovat, amelyen a celebvadászok saját bejegyzéseikkel tárják fel olvasótársaik előtt a sztárok ellesett pillanatait.

Mobil Vezess (vezess.hu)

A mobil vezess az autózás szerelmeseinek kínál olvasnivaló tartalmat mobiltelefonon. A site a legfrissebb autós információk mellet 3 tematikus rovatba – Magazin, Tesztek, Forma1 – gyűjtve könnyíti meg a hírolvasók böngészését. A mobil Vezessen új és használtautó bemutatókat, nemzetközi autószalonokról élő beszámolókat, vásárlási tanácsokat és a száguldó cirkusz híreit lehet megtalálni szintén aktuális, gyors kiszolgálásban. A cikkeket természetesen ezen a felületen is színes képek kísérik, amelyek egy online autós magazin esetében elengedhetetlenek.

NLCafe mobil (nlc.hu)
Magyarország legnépszerűbb nőknek szóló portálja, a Nők Lapja Cafe küldetése az internetező nők közösségbe kovácsolása, a mobil verzió ehhez nyújt még nagyobb segítséget, és célul tűzi ki, hogy a mobilozó nők is minőségi szolgáltatásokat kapjanak. A mobil NLC induló verziójában az ezotériáé a főszerep. A mobil oldalon napi, heti, havi és éves horoszkóp várja a böngészőket. A mobil hírszolgáltatás során az NLC aktuális, szex szerelem, trend, babázzunk, életmód, otthon és ezotéria rovatainak friss híreit jelenítjük meg. A mobil verzióban emellett elérhetőek az NLC népszerű kalkulátor szolgáltatásai és friss időjárás előrejelzéssel segítjük a hölgyek másnapi ruha összeállítását.

A Mobilmédia csoportról

A Sanoma Budapest Zrt. Újmédia-divíziója idén januárban hozta létre a mobilmédia csoportot. A csoport kezeli a kiadó mobilszolgáltatásait, tevékenységi köre így kiterjed a Sanoma Budapest médiafelületeinek összességére, koordinálja a mobiltartalmakat és mobil fizetési megoldásokat, nyereményjátékokat, azaz minden olyan tevékenységet, amelyhez az olvasók a telefont használják.

Kategória: FN24, mobil, Nők Lapja Cafe, Startlap, StoryOnline, Szolgáltatás, Technológia, Vezess.hu  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.