Így ünnepel a Startlap: Lap.hu oldalak új köntösben!

2009. June 9. sz.krisztian

Tortaküldés helyett a Lap.hu oldalak teljes megújításával kedveskedik havi több millió látogatójának a 10. születésnapját ünneplő Startlap. Az aktuális internetes trendeknek is megfelelő, a korábbinál is barátságosabb felülettel ettől a héttől találkozhatnak azok az internetezők, akik a több mint 8300 témakört feldolgozó tematikus oldalak valamelyikére kattintanak.

Az Újmédia-divízió a Lap.hu látogatóinak és szerkesztőinek visszajelzései, valamint többek között szemkamerás kutatási eredmények alapján, alapos előkészítés után modernizálta a jelentősebben legutóbb 2004-ben megújított katalógust, amely mostantól jobban megfelel az aktuális trendeknek is. A Lap.hu oldalak számtalan funkcióval bővültek, valamint kifinomultabb megjelenést kaptak.

A legfontosabb újdonságok

StartlapA Lap.hu oldalak megújításának talán az egyik legszembeötlőbb eleme az átláthatóbbá vált tartalomjegyzék mellett, hogy az eddigi három hasábos megjelenés kiegészült egy negyedik hasábbal, ahol jobban kézre eső helyen érhető el néhány új, vagy eddig kevésbé előtérben lévő korábbi funkció. Így például az „Új linkek” és az RSS segítségével egyszerűen nyomon követhetővé vált az adott témakörök bővülése, de a felhasználók azt is láthatják, hogy mely linkek a legnépszerűbbek. Egyszerűbbé vált a hírlevélre való feliratkozás és hangsúlyosabbak lettek a témakörökhöz kapcsolódó fórumok is, ahol a felhasználók segítséget kérhetnek egymástól vagy kifejthetik véleményüket.

Újdonság a hírek a témában doboz megjelenése is, ami lehetővé teszi a lapszerkesztők számára, hogy akár külső, a témájukhoz kapcsolódó oldalak RSS-eit is befűzzék oldalukba, az adott területen lévő hírek gyors áttekinthetősége érdekében.

Ugyancsak jelentős változás, hogy a linkeket rendszerező dobozok is felnyithatóvá váltak. Kattintás után megjelennek az adott dobozban lévő linkek mellett a lapszerkesztők részletesebb szöveges ajánlásai, valamint az ajánlott honlapokat a felhasználók akár értékelhetik (osztályozhatják) is. Sőt az „Add a Startlaphoz” gomb segítségével a látogatók a nekik tetsző linkeket akár a saját Startlapjukhoz is adhatják. Ha pedig a felhasználó esetleg egy hibás linkre bukkanna, ezt is egyszerűen jelezheti itt. Egyébként a megújulás során fontos törekvés volt a tartalom minőségének javítása is, ezért a háttérben többek között megújult a linkellenőr funkció is, ami a lapszerkesztőt figyelmezteti, ha valamilyen internetoldal hibássá válik.

Fontosnak tartottuk azt is, hogy valamennyi lapot akadálymentesítsük, vagyis vakok és gyengénlátók is könnyebben használhatják ezentúl a katalógust, pontosabban annak speciális, kifejezetten az ő igényeiknek megfelelő változatát.

Még könnyebb eligazodás az interneten

A Lap.hu linkgyűjteményeket az Újmédia-divízióval szerződött lapszerkesztők szerkesztik, akik a saját tématerületük jó ismerői. Szerkesztőink száma meghaladja a 2200-at, ami az ország egyik legnagyobb szerkesztőségévé teszik a Startlapot. A Lap.hu oldalak száma pedig mára több mint 8300, ami egy átlag magyar ember szókincsének mintegy két és félszeresének felel meg. Azaz szinte nincs olyan téma, amiben nem merülhetünk el a lapszerkesztők által összegyűjtött, az internet legjobb honlapjaiból válogató katalógus segítségével. A Lap.hu oldalak ezáltal mára a legátfogóbb tematikus katalógussá teszik a Startlapot.

A Lap.hu modernizációja nemcsak technológiai váltást jelent, hanem a szerkesztőkkel közösen végbevitt változásokat is, amelynek célja, hogy a Startlapra havonta érkező 3 600 000 felhasználó még könnyebben használhassa a linkgyűjteményt, megkönnyítve ezzel a kereséseiket, az interneten való tájékozódásukat.

A 2001-ben indult Lap.hu mostanra igazi sikertörténetté vált. A kezdetekben az alacsony hazai internetes penetráció miatt még mindössze, napi 60 ezer egyedi látogató használta a site-ot, szemben a mai napi 380 ezerrel, ami hatszoros növekedés. Úgy gondoljuk, hogy mára a Startlap és a Lap.hu szolgáltatásai hasonlóan elengedhetetlen részét képezik a felhasználók mindennapjainak, mint a víz vagy az áram. Az oldalak mindezek ellenére is meg tudták őrizni egyszerűségüket – jelentős részben ennek is köszönhető óriási sikerük.

Hogy tetszenek a megújult Lap.hu oldalak? Írjátok meg nekünk!

Kategória: Startlap, Szolgáltatás, Technológia  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.