Újra vidéki győzelem a HáziPatika versenyén

2012. January 17. Webmaster

Tavaly után ismét a Bács-Kiskun Megyei Kórház nyerte a Házipatika.com portálunk „Az év kórháza” díját.

Idén már hetedik alkalommal került sor „Az év kórháza” szavazásra, mellyel a szervező HáziPatika.com lehetőséget kíván biztosítani a betegeknek, hogy kifejezzék véleményüket, és voksaikkal értékeljék az őket ellátó intézményeket. Az interneten keresztül bárki leadhatta szavazatát, az összesített eredmények alapján derült végül ki, a betegek szerint melyik volt az ország legjobb kórháza 2011-ben. Kezdeményezésünk sikerét jól mutatja, hogy összesen több mint 25 ezer voks érkezett.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is öt kategóriában értékelhették az egészségügyi intézményeket az internetezők. Egytől ötig lehetett pontozni „orvos-szakmai ellátás”, „ápolás- és szakszemélyzet”, „infrastruktúra”, „ellátás”, valamint „környezet és tisztaság” kategóriákban. Ezek alapján az abszolút győztes az lett, aki a kategóriánkénti eredmények átlagolásával a legmagasabb pontszámot érte el.

Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője két érdekességre is rámutatott az eredmények kapcsán. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az élmezőnyből ezúttal is hiányoznak a fővárosi intézmények, viszont a négy dobogós (a második helyen ugyanis holtverseny alakult ki) közé bekerült két kisvárosi – a gyulai és az ózdi – kórház is. Egy pillantást vetve a kategóriánkénti rangsorra látható az is, hogy ezek élmezőnyében a budapesti, debreceni és szegedi egyetemi klinikák mellett szintén számos kisvárosi intézmény kapott helyet. A betegek tehát minden bizonnyal lojálisak szűkebb környezetük kórházához és ezt voksokban is kifejezésre juttatták. Különös továbbá, hogy a debreceni ortopédiai klinika, amely két kategóriában is az élen végzett, az összesített eredmények tekintetében mégsem fért fel a dobogóra.

Az ortopédiai klinikák összesen három alkategóriát nyertek meg. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években olyan eszközöket szereztek be és olyan eljárásokat vezettek be, amelyek a betegek gyorsabb és kényelmesebb gyógyulását szolgálják. Emellett kezeléseik gyakran járnak látványos eredményekkel, amelyek vissza is köszönnek a betegek értékelésében.

Kollégánk szerint a kecskeméti vagy éppen a debreceni és úgy általában a kelet-magyarországi intézmények sikerében közrejátszhatott, hogy a térségbe az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztési pénzek áramlottak. Hazai és európai uniós pályázatok segítségével felújítottak számos rossz állapotban levő kórházépületet, fejlesztették és korszerűsítették a műszerparkot, így a szakszemélyzet számára is vonzóbbá tették az ezekben való munkát. A régió mára rendelkezik olyan megtartó erővel, ami érezhetően meglátszik a szakmai munka színvonalán is.

A szavazáson, a tavalyival ellentétben, ezúttal minden intézmény a korábbinál magasabb pontszámokat kapott, az élmezőny közel 10 százalékkal szerepelt jobban, mint a 2010-es nyertesek. Feltűnő, hogy rendkívül szoros verseny alakult ki. Jellemző, hogy a legjobb 20 kórház között összetettben csak ezredekben mérhető differencia volt.

- A tavalyi győztes pontszám idén még a legjobb 150-be kerüléshez sem lett volna elegendő – tette hozzá a szervező HáziPatika.com főszerkesztője. Bár a szavazás nem volt reprezentatív, az értékelés minden bizonnyal arra utal, hogy a betegek némiképp elégedettebbek az őket ellátó intézményekkel. Különösen igaz lehet ez az immár másodszor diadalmaskodó kecskeméti kórház esetében, ahol a tartósan magas színvonalú szakmai munka lehet a kulcs a sikerhez. Ők egyszerre voltak könnyű és nehéz helyzetben. Egy év alatt ugyanis az egészségügyben kevés radikális változás történik, így látszólag csak azt kell folytatniuk, amit korábban csináltak. A szavazás azonban a gyorsan változó tényezőkről is szól: a munka minőségéről és a szakmai színvonalról. Ez pedig csak folyamatos odafigyeléssel és lelkesedéssel tartható állandóan magas nívón.

A győztesek képviselői ünnepélyes keretek között, az MTA dísztermében vehették át az elismerést a mai napon.

Az összesített verseny nyertesei:

  • Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (1. helyezés): AZ ÉV KÓRHÁZA 2011.
  • DEOEC Idegsebészeti Klinika, Debrecen (megosztott 2. helyezés)
  • Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula (megosztott 2. helyezés)
  • Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft., Ózd (3. helyezés)

 

A kategóriánkénti verseny győztes kórházai:

Orvos-szakmai ellátás kategória:

SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest

 

Ápolás- és szakszemélyzet kategória:

SE ÁOK Érsebészeti Klinika, Budapest

 

Infrastruktúra kategória:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mezőkövesd Telephely

Ellátás kategória:

DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

 

Környezet és tisztaság:

DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

 

A HáziPatika.com a legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi portál Magyarországon, 1999 óta nyújt egészségüggyel, életmóddal kapcsolatos tartalmat és szolgáltatásokat. Havonta átlagosan a Medián Webaudit adatai alapján mintegy 1.000.000 egyedi látogató keresi fel, akik több mint 5000 cikk mellett negyven kiemelt témában kereshetnek hiteles, közérthető információkat problémájukra, és több tucatnyi teszt vagy kalkulátor segítségét kérhetik. 2005-ben és 2008-ban a www.hazipatika.com az „Év honlapja” elismerésben részesült. Az oldal újságírói több rangos díjat nyertek el, a többi között „A leghitelesebb média a babatáplálásban” és a Médiaunió „Nincs de!” kampányának fődíját.

Kategória: Házipatika.com, sajtóközlemény  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.