Több mint 16 ezer voks

2011. August 12. Webmaster

A zsűri döntését követően pár nappal, ünnepélyes díjátadó keretében és előfinanszírozásos formában vehették át a nekik ítélt támogatást a civileknek kiírt „Startolj a megújulásért” pályázat nyertesei a mai napon a Sanoma Media Budapest székházában. A Startlap a pályázat keretében egy-egy millió forinttal támogatta a civil szervezeteket három kulcsfontosságú területen: az oktatásban, a közösségi életben és a környezetvédelemben.

Újdonság, hogy a felhasználók kezébe került a döntés: a nyertesek kiválasztásában ugyanis részt vettek az olvasók (s esetenként az egyes projektek majdani haszonélvezői) is. Az összesen kétszázkilencven pályázatra több mint 16 ezer szavazat érkezett – az első öt-öt helyezett közül egy szakmai zsűri döntött a nyertesekről.

Az elbírálásnál a zsűri elsődlegesen a projektötlet hasznosságát, értékét, megvalósíthatóságát vette figyelembe, de külön figyeltek a hátrányos helyzetű térségekre is. A bírálók már korábban leszögezték: nem egyes alapítványok, szervezetek napi működését kívánják finanszírozni, hanem a megújulásért tett erőfeszítéseikbe szeretnének besegíteni.

– Idén tizenegy éves a Startlap, a legnépszerűbb és egyben leglátogatottabb portál Magyarországon – mondta el a díjátadón Nagy Gergely, a Startlap lapigazgatója. – Amikor portálunk megújítása mellett döntöttünk, tudtuk azt is, hogy szeretnénk társakat magunk mellé a megújulásban.

A pályázat ráirányítja a figyelmet a megújulás, a folyamatos fejlődés-fejlesztés fontosságára. Ez ugyanis a Startlap megújításában is fontos szempont volt: a szeptemberben induló új oldalnál előtérbe helyezik a közösségi igényeket, a praktikusságot, a még könnyebb használhatóságot és a tájékoztatást, szórakoztatást is.

– Fontos megemlíteni, hogy a nyertes projektek kezét nem engedjük el a díjátadó után – fűzte hozzá Nagy Gergely. – Mindegyik győztesről egy kisfilm készül, így mindenki láthatja, hogy az alapítványok hogyan használják fel a megnyert összeget, amelyet a díjátadó után vehetnek át, így a projekteket nem utófinanszírozásban kell megvalósítaniuk.

A képen balról jobbra: A Paci Doki Alapítvány képviselője, a Vadmadárkórház Alapítvány képviselője,
a Startlap lapigazgatója, a Jásdi Általános iskoláért Alapítvány képviselői

A „Startolj a megújulásért” pályázat három kategórianyertes pályázata:

Oktatás témakörben a Jásdi Általános Iskoláért Alapítvány pályázata nyerte meg az egymillió forintot. Az Alapítvány a község általános iskoláját mentette meg, amikor azt idén februárban a helyi önkormányzat nem tudta tovább fenntartani. Az alapítvány nemcsak a fenntartását, de a továbbfejlesztését is szívén viseli: a jelenlegi iskolát kibővítenék egy új, magas színvonalú, művészeti teremmel, amelyben grafikai és kézműves oktatást indítanának el. A zsűri külön értékelte, hogy a művészeti terem kialakításával nem csupán a jásdi fiatalokat sikerül megnyerni, de a két szomszédos település családjai számára is vonzóvá válhat az iskola. A díjat a zsűriből Domokos Szilárd, a Sanoma Media Budapest Zrt. marketing- és pr-igazgatója adta át.

Közösség témakörben a győztes a csemői Paci Doki Alapítvány lett. Az Alapítvány a halmozottan fogyatékos gyermekek terápiás fejlesztésén dolgozik a lovas terápia módszerével. Jelenleg egy komplex fejlesztő programot szeretnének megvalósítani: a lovas terápiát készségfejlesztő parkkal szeretnék kiegészíteni, ahol a gyerekek speciális fejlődését elősegítő különleges játékok találhatóak. A díjat a zsűriből Fernbach Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi és Civil Kapcsolatok Főosztályának főreferense adta át.

Környezetvédelem témakörben a székesfehérvári Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány lett a befutó. A győztes alapítvány évek óta egy vadmadár-kórházat működtet. Céljuk most az, hogy környezeti nevelési programjukkal eljussanak a nagyobb diákokhoz, a középiskolásokhoz is. A középiskolásoknak azt mutatnák be, hogy mit tehetnek önkéntesként a vadmadarak gondozása során. A szakmai zsűri azt díjazta, hogy a program új, környezettudatos szemléletmódot segít kialakítani a diákokban, hozzájárul ahhoz, hogy minél több fiatalt nyerjen meg önkéntes, madármentő munkára 2011-ben, az Európai Önkéntesség Évében. A díjat a zsűriből Vajda Márta, a CivilKomP Alapítvány elnöke, nonprofit kommunikációs tanácsadó adta át.

Kategória: sajtóközlemény, Startlap  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.