Az internet lett a legfontosabb álláskeresési eszköz

2008. October 18. Webmaster

A Profession.hu és az NRC legfrissebb online álláskeresési kutatása szerint a 18-49 éves internetező felnőtt korosztály* többsége a világhálót tartja a legfontosabb eszköznek az álláskeresésben. Munkahelyválasztáskor a legfontosabb szempontjaik a stabil munkahely, a jó munkahelyi légkör, valamint a jövedelem nagysága. Körükben a banki, pénzügyi és az informatikai munkalehetőségek a legnépszerűbbek. Az utóbbi években a mobilitásuk alig változott: a vizsgált populációnak csupán minden második tagja költözne el jelenlegi lakóhelyéről egy új állás kedvéért, de ők sem utaznának 10 kilométernél távolabb mostani otthonuktól.

A Profession.hu, Magyarország legnépszerűbb álláskeresési portáljának az NRC piackutató céggel közös felmérése 2008. I. félévének végén vizsgálta a 18-49 év között internetező lakosság álláskeresési szokásait, szocio-demográfiai és foglalkoztatási helyzetüket, valamint a nekik segítséget nyújtó álláskeresési oldalakat.
„A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek nagyobb része mára az internetet tartja a leggyorsabb és legkényelmesebb álláskeresési eszköznek” – mondja Martis István, a Profession.hu vezetője. „A felmérés adatai azt mutatják, hogy körülbelül minden második ember használta már az internetet álláskeresésre, azaz vagy keresgélt az álláshirdetések között, vagy feltöltötte az önéletrajzát, vagy információkat szerzett szakmai portálokon, avagy a három lehetőség közül többet is használt” – elemzi az adatokat Martis István.

Magyarázat: 1 – legkevésbé preferált, 5 – leginkább preferált

A népszerűségi lista élén a stabil, lehetőleg pénzügyi vagy informatikai munka
Új munkahely választásakor egyformán fontos a megkérdezettek körében a biztos munkahely, a jó munkahelyi légkör és a fizetés. Ha most keresnének állást, a válaszadók közül a legtöbben banki, pénzügyi vagy informatikai területeken helyezkednének el, ezen belül is a legnépszerűbbek az adminisztratív illetve az ügyintézői munkakörök, de az értékesítés is előkelő helyen áll.

Még a jobb állás kedvéért sem költözünk
Egy kedvező, új munkalehetőségért tíz megkérdezettből nyolc akár tíz kilométernél is többet utazna naponta, de érdekes, hogy tízből hatan már nem költöznének el a kedvéért. Aki mégis rászánná magát a lakóhely-változtatásra, az sem költözne jelenlegi otthonától tíz kilométernél messzebbre.

Aktívabbak a nők az online álláskeresésben
„Jelenleg Magyarországon egyelőre a férfiak teszik ki az internetezők nagyobbik részét, igaz, előnyük a nők előtt egyre fogy: az internetezők között az arányuk 51 százalék. Ami azonban az online álláskeresési szokásokat illeti, folytatódni látjuk a tendenciát, miszerint a nők ezen a téren sokkal aktívabbak, mint a férfiak” – magyarázza a kutatás egyik adatát Martis István, a Profession.hu vezetője.

A felmérés során vizsgált kör minden negyedik tagjának felsőfokú végzettsége van, negyven százalékuk budapesti vagy pest megyei. Négy emberből kb három jelenleg is dolgozik. Közel felük szellemi foglalkozású, minden negyedik szakmunkás, betanított munkás vagy segédmunkás.
Legtöbben a legnagyobb (1000 főnél többet foglalkoztató) és a legkisebb méretű (10 főnél kisebb) vállalatoknál dolgoznak. A jelenleg állással rendelkezők közül szinte minden második ember legfeljebb öt kilométert utazik naponta a munkahelyére.

Fej-fej mellett az internetes és az ismerősökön keresztüli álláskeresés
A Profession.hu és az NRC felmérése során megkérdezettek közül minden második ember (ötvenöt százalék) ismerősökön, barátokon keresztül kezd állást keresni, közülük is minden második az ő segítségükkel értesült a jelenlegi munkájáról. A 18-49 éves internetezők ötvennégy százaléka keresett már állást az interneten, és minden kilencedik a világháló segítségével jutott új munkahelyhez. Ha most kezdene munkát keresni, akkor a vizsgált populáció minden harmadik tagja az interneten kezdene hozzá. Többségük ugyanis a világhálót tartja a legfontosabb álláskeresési eszköznek, gyorsága és kényelmes volta miatt. Az internetezők körében a nyomtatott sajtóban való keresgélés már csak a harmadik leggyakoribb mód. Az álláskeresési módok közül a leghatékonyabbnak és a legmegbízhatóbbnak a cégen belüli pályázást tartják, ezt követi a barátoknál való érdeklődés, és harmadik helyen áll az internetes álláskeresés.

A Profession.hu a legismertebb álláskereső site
A felmérés az interneten állást keresők szocio-demográfiai jellemzői és álláskeresési szokásai mellett vizsgálta a magyarországi álláskereső oldalak ismertségét és a róluk kialakult véleményeket.
A kutatás során megkérdezettek közül a legtöbben (15 százalék) a Profession.hu oldalt említették elsőként az álláskereső oldalak közül. Segített ismertségben (vagyis amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani) a Profession.hu magabiztosan őrzi első helyét, hiszen minden három válaszadóból kettő ismeri.
*A TGI szerint az internethasználók 89 százaléka legalább hetente egyszer internetezik. (TGI, 2007/2-2008/1)

Kategória: Profession.hu, sajtóközlemény  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.