Irány külföld?

2011. December 7. Webmaster

A világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network – melynek a Profession.hu állásportálunk is tagja – és a holland Intelligence Group 2011-ben ismét elkészítette átfogó felmérését a külföldi munkavállalásról. A júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162 495 álláskeresőjét kérdezték, és az derült ki, hogy átlag felett nyitottak a magyarok a külföldi munkavállalásra.

A magyarok vonatkozásában szembetűnő, hogy míg a 66 ország átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, nálunk 84 százalék* vállalna más országban munkát. Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. Nálunk az országon belüli mobilitási hajlandóság aránya 63 százalék** a nemzetközi 66 százalékhoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka pedig egyértelműen a magasabb fizetés és nem utolsó sorban a karrierlehetőségek. A tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Érdekességek a mobilitással kapcsolatban

1. Szomszédos országok adatai (százalékban): mobilitási hajlandóság bel- és külföldön

Ország Belföld Külföld
Szlovénia 58 52
Ukrajna 51 70
Románia 59 84
Szerbia 61 65
Horvátország 67 63
Ausztria 54 64
Szlovákia Nincs adat
Magyarország 63 84
Nemzetközi átlag 66 68

2. Mobilitási statisztika Magyarország vonatkozásában


A magyarok legszívesebben ezekbe az országokba mennének dolgozni
USA
Kanada
Ausztria
Németország
Egyesült Királyság
Svédország
Norvégia
Svájc
Spanyolország

Az „első” öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Portugália – 97%, Luxemburg – 94%, Nigéria – 94%, Katar – 91%, Tunézia – 91%. Míg az „utolsó” öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Litvánia – 52%, Szlovénia – 52%, Kína – 52%, USA – 48%, Lettország – 30%.

Klikk a képre a nagyobb infografikáért!

Az online kérdőívet Magyarországon a Profession.hu oldalain helyezték el. A felmérésben résztvevők az egyes kérdésekre-állításokra ötfokú, skálás válaszlehetőségek közül tudták megjelölni a legjellemzőbbet.

* Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok külföldön munkát vállalni”, a válaszadók 50 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.
** Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok az országon belül költözni”, a válaszadók 29 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.

Kategória: Profession.hu  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.