Interneten keresünk állást

2010. November 1. Webmaster

A munkahelyi mobilitás a válság ellenére sem változott az elmúlt két évben hazánkban, viszont az ágazati preferencia átrendeződött – derül ki piacvezető állásportálunk, a Profession.hu és az NRC piackutató felméréséből. A kutatás rávilágít arra is, hogy a két évvel ezelőtti eredményekhez képest csökkent az ismerős útján való elhelyezkedés gyakorisága, mára ezt már megközelítik az internetes álláshirdetések, gyorsaságban és kényelemben pedig meg is előzik azt.

Két év után megismételte az online álláskeresői piacot feltérképező 1200 főn végzett, reprezentatív kutatását a Profession.hu és az NRC. A piacvezető állásportál egy online adatfelvétel során arra volt kíváncsi, hogy a 18-49 év közötti, legalább hetente egyszer internetező felhasználók hogyan és hol keresnek elsősorban munkát: melyek az állásokkal kapcsolatos elvárásaik és milyenek az álláskeresési szokásaik.

Megváltoztak az álláskeresési módszerek: állást a netről

Az internet mint álláskeresési forrás népszerűsége lendületesen nő, jellemzően a sajtó kárára. Mára már a megkérdezettek 70 százaléka keresett online állást, de legalábbis tervezte azt. Budapesten az internetes penetráció, falun pedig az egyéb csatornák hiánya ösztönzi az online álláskeresést.

profession_logoA Profession.hu és az NRC 2010-es kutatása szerint – a két évvel ezelőtti felméréshez képest – a netes álláshirdetés mint módszer beérte az ismerősi körben való érdeklődést. Érdekesen ítélik meg a megkérdezettek a különböző módszereket: míg az internetes lehetőséget értelemszerűen kényelmesnek és gyorsnak tartják, addig meglepő, de az ismerősi, baráti vonalat már nem tartják kiemelkedően hatékonynak.

Már nem vonzó a pénzügyi szektor

A válság átrendeződést hozott a vonzó ágazatok tekintetében. A pénzügyi szektor és a vendéglátóipar visszaesett, míg a nagy nyertes az internet/adatfeldolgozás, kiskereskedelem és a szállítmányozás. Mindez a gazdasági folyamatok mellett arra utal, hogy keresettebbek lettek az alacsonyabb végzettséget kívánó állások.

Stabil munkahely, jövedelem, jó légkör: ezek számítanak

A munkahellyel kapcsolatos elvárások szinte semmit sem változtak az elmúlt két évben: a stabilitás, a jövedelem és a jó légkör kiemelkedően fontos – a többi már csak akkor, ha e három elvárás teljesül. Vagyis a válság érdemben nem változtatott a keresett munkahely legfontosabb jellemzőin.

A „kiegészítő paraméterek” mint a képzés, vagy a kihívások, inkább a magasabb végzettségűek számára fontosak. A fiatalok jóval fontosabbnak tartják a karrierlehetőségeket, míg az idősebbeket ez már kevésbé motiválja.

Költöznénk a jobb állásért

Ami a mobilitást illeti, vegyes képet mutat a felmérés. Jelenleg néhány buszmegállót, pár perces autózást jelent a munkába járás a dolgozók 47 százalékának. A válaszadók 43 százaléka azonban akár 21-50 km-t is hajlandó lenne utazni a munkahelyére; minden negyedik megkérdezett pedig ezt meg is teszi, hiszen több mint 20 km-t kell megtennie a lakhelyétől a munkahelyéig.

Kézenfekvőnek tűnik az adat, miszerint azok hajlandóak a legmesszebbre járni, akiknek helyben a legkevesebb lehetőségük van; a falun élők 55 százaléka hajlandó akár 21-50 km-t is utazni, csak, hogy munkához jusson. A budapestiek sokkal inkább „röghöz kötöttek”: inkább maradnának a fővárosban vagy környékén. A mobilitási hajlandóság nem változott 2008-hoz képest, de elég magas; a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy elköltözne egy új állásért.

A Profession.hu a legjobban teljesítő oldal

A Profession.hu és az NRC kutatása kitért az internetes állásoldalak ismertségére, a velük való elégedettségre, valamint használatuk főbb paramétereire is.

A Profession.hu elégedettségben, látogatási gyakoriságban és használatban is a többi hasonló oldal felett teljesít. Támogatott említésben (vagyis amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani) kimagaslóan vezet a Profession.hu, 77 százalékkal.

Kategória: Profession.hu  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.