Együttműködik a Profession.hu és az it2it.hu

2012. February 23. Webmaster

Beszámolunk a Profession.hu és az NRC közös, az informatikai álláspiacra vonatkozó kutatásának friss eredményeiről, valamint arról, hogy együttműködésre lépett az egyik IT-közösségi portállal a Profession.hu.

Siker- és hiányszakmaként tartják számon az IT- szakmát, amely szakemberei után a keresletet mi sem tükrözi jobban, mint hogy egynegyed részt uralják az állásportálokon található munkáltatói hirdetéseket. A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői. A Profession.hu 2011 decembere és 2012 januárja között készült kutatása* számos olyan részletre világít rá, amely az álláspiaci helyzetük, álláskeresési szokásaik miatt is különlegessé teszi ezt a csoportot.

Klikk a képre a nagyobb méretben való megtekintés érdekében!

„Rengetegen keresnek IT szakembert, ezt mutatja az is, hogy az állásportálokon található hirdetések negyede informatikai álláshirdetés – nyilatkozott a kutatás hátteréről Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. A munkaadók helyzetét az is tovább nehezíti, hogy egy nagyon diverzifikált szakmáról beszélhetünk, az IT-s elnevezés egy rendkívül széles gyűjtőfogalom. A szakmabeliek közel negyede programozó, fejlesztő, 14 százalékuk rendszergazda, további 10 százalékuk rendszerüzemeltető, karbantartó pozícióban dolgozik. A többi szakterület 10 százaléknál alacsonyabb arányban jelenik meg az IT-sek között.”

A kutatás igazolta, hogy ha a munkaadók gyorsan és jó szakembert szeretnének megszerezni, már nem tehetik meg, hogy csak a hagyományos toborzási eljárásban keresik a megfelelő szakembert. Figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az IT-szakemberek között alacsonyabb a munkanélküliség (kb. 5 százalékponttal), mint az országos munkanélküliségi ráta, illetve, hogy az IT-szakemberek álláskeresési stratégiái némileg eltérnek a hagyományos álláskeresési szokásoktól. A szóban forgó szakemberek ugyanis nehezebben mobilizálhatóak és nehezen váltanak munkahelyet.

A Profession.hu kutatása szerint minden második IT-s munkavállaló (55 százalék) akkor teszi meg az első lépést egy új állás felé, ha úgy érzi, hogy gondok vannak a munkahelyén. Sőt, minden tizedik IT-s megvárja, amíg elbocsájtják munkahelyéről és csak azután néz állás után. Az aktívan állást kereső informatikusok a szakmabeliek egyharmadát teszik ki mindössze.

„Mindezek miatt az informatikai szakemberek toborzása komoly nehézséget jelent a vállalkozások számára, a munkaadóknak már szinte közelharcot kell vívniuk az IT-szakemberek megnyeréséért – értékelte az értékesítési vezető. – Egy-egy pozíció meghirdetését nem elég nagyon alaposan megfogalmazni, azt is meg kell gondolni, hogy hol éri el a munkaadó a keresett szakembert. A hagyományos hirdetési csatornákon kívül a szakmai fórumok használatát ma már mi is nélkülözhetetlennek tartjuk.”

A kutatási eredményekre alapozva, a hatékonyabb szakember-közvetítés érdekében döntött úgy a Profession.hu, hogy IT-szakmai portállal működik együtt. Stratégiai megállapodást kötött az it2it.hu-val, amelynek keretén belül támogatni tudja, hogy az oldalán megjelenő munkaerő-keresletet összehozza a kínálattal.

Az it2it.hu a leglátogatottabb informatikai közösségi portál hazánkban. Az oldal IT-szakemberek és IT-cégek számára készült állás és szakmai kapcsolatépítő portál. Adatbázisa jelenleg 17 ezer informatikus és IT-cég kompetencia alapon felépített profilját tartalmazza, így gyakorlatilag a teljes hazai IT-piacot reprezentálja.

*Az informatikusok álláskeresési szokásairól a kutatást az NRC piackutató Kft. végezte a Profession.hu megbízásából. A kutatás online kérdőíves felmérés volt, 305 fős mintán, amely 2011. december 22-e és 2012. január 9-e között zajlott.

Kategória: Profession.hu  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.