Nagy Sebestyén az NLC főszerkesztőjeként folytatja

2010. February 22. Szalay Dániel

Mától Nagy Sebestyén a Nők Lapja Cafe főszerkesztője. A 33 éves médiaszakember legutóbb is a Sanoma Budapestnél dolgozott, 2000 óta az FHM vezető szerkesztője volt. Az FHM megjelentetése a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt szünetel, így kapóra jött, hogy a Nők Lapja Cafe megüresedett főszerkesztői posztjára épp új vezetőt keresett az Újmédia-divízió. Nagy Sebestyént a váltás mellett terveiről is kérdeztük.

- Az FHM vezető szerkesztői pozíciójából ülsz át a Nők Lapja Cafe főszerkesztői székébe. Meglehetősen nagy váltás ez. Te is így éled meg?

- Gyakori ez a kérdésfeltevés mostanában, de a poszt-posztmodern korban szerintem szerepek és termékek vannak, és ha professzionálisan gondolkodunk, akkor ezeknek mind meg kell tudni felelni. Ahogy az élet egyéb területein is gyakran kell különböző bőrökbe bújnunk, máshogy beszélünk a barátnőnkkel, a főnökünkkel és egy üzleti partnerrel. Egy ilyen váltás nem okoz gondot, hiszen kellő intelligenciával probléma nélkül megoldható.

Nagy Sebestyén, az NLC új főszerkesztője- Mégis hadd provokáljalak még egy picit! Eddig férfiakat megcélzó, lenge öltözetű hölgyek fotóit is tartalmazó cikkoldalakon szóltatok az olvasókhoz, míg az NLC például a családot erőteljesen fókuszba helyező női lap.

- Az FHM-ről csak röviden, hiszen az sajnos már a múlt. De azért azt se egyszerűsíthetjük le lenge öltözetű hölgyekre, hiszen biztosan mondhatom, hogy a férfi lappiacon ez egy tartalmas, színvonalas lap volt, ami elsősorban a szövegével fogta meg az embereket. Sőt nálunk voltak a legkevésbé kitárulkozó címlaplányok, ha összehasonlítjuk a Playboy-jal vagy a CKM-mel. Egyébként pedig azt gondolom, hogy már az FHM vezető szerkesztőjeként is viszonylag komoly tartalmat kellett előállítani.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a felmérések szerint az FHM olvasóinak jelentős része nő volt, persze a jelentőst ahhoz képest értem, hogy mit feltételeznénk: az olvasók több mint ötöde származott a nők köréből. Ez is annak bizonyítéka, hogy vannak azért átjárások.

Egyébként a felvetés olyan értelemben lehet helytálló, hogy az NLC közönsége sokkal homogénebb halmaz koruknál és nemüknél fogva is. A Nők Lapja Cafe esetében – de épp ez is benne a kihívás – a spektrum jóval szélesebb, tehát én még csak azt se mondanám, hogy női site. Nevezzük inkább életmód site-nak, ahol mindenki találhat magának kedvére valót, és amit mindenki magáénak érezhet! Ez nem csak egy diplomatikus „hablaty”, hiszen az NLC több mint 200 ezer napi egyedi látogatóval rendelkezik, ami igen nagy szám. Ezeket a látogatókat nehéz lenne beskatulyázni, tehát mindenkinek kell adnunk valamit. De korban is egész széles a látogatói összetétel.

- Dolgoznak férfiak is a Nők Lapja Cafe szerkesztőségében, vagy egyedüli férfiként kerülsz a csapat élére?

- Éppen most vettük át a lapigazgatómmal, Nagy Gergellyel, hogy kik azok, akikkel közvetlen munkatársként nap mint nap együtt dolgozunk. Öt-hat lányról és három fiúról van szó, tehát nem igaz, hogy csak lányok lesznek.

- Havilap éléről ülsz át a pörgős online világba. Volt már ilyen jellegű, online-os tapasztalatod?

- Volt. Például az iNteRNeTTo-ban dolgoztam körülbelül másfél évig, és ez alatt sok tapasztalatot szerezhettem. Nagyon jó volt, tetszett. Meg hát az ELTE magyar-média szakon is érzékeltem, hogy jön föl az online, még ha nem is annyira mint most, de már akkor látszott, hogy ez a jövő.

- Milyen helyzetben veszed át az NLC-t és milyen terveid vannak?

- Egy kicsit ugyan még korai a kérdés, de azért természetesen volt idő tájékozódni, hiszen a kiválasztásomat megelőző alapos pályázati folyamat több mint 2 hónapig tartott. Miután azonban csak most kezdek ebben a minőségemben, közvetlen tapasztalatom a munkatársakkal és a napi munkafolyamatokkal kapcsolatban még nincsen, nagyjából azt tudom elmondani, amit kívülről látok.

Annyi információt érdemes tudni az előzményekről, hogy az NLC tavaly főszerkesztő és vezető szerkesztő nélkül maradt. Tehát sok szempontból az alapokról kell felépíteni a hierarchiát. Az biztos, hogy folyamatosan föl kell frissülni és tartalomban is meg kell majd újulni, nem feledve azt, hogy mindig az olvasók közelében legyünk. Az is nagyon fontos, hogy minden pillanatban jelen kell lenni mindenhol, ha nem is a fizikai valóban, de képben kell lenni és folyamatosan női szemmel monitorozni kell mindazt, ami körülöttünk történik.

Nem szabad azt feltételeznünk a nőkről, hogy kizárólag a gyermekneveléssel vagy pasi megtartási technikákban érdekeltek, hiszen egészen megdöbbennénk, hogy milyen magas a közéleti érdeklődés a nők körében, persze más fajta szűrővel, ahogy a férfiak közelítenek hozzá. Tehát összefoglalva, ami nagyon fontos, hogy mindig jelen legyünk és tudjuk azt, hogy mi történik velünk és a Magyarországon élő több mint 5 millió nővel, majd azonnal reagáljunk is ezekre. Ennyiben talán lehetek kritikus, hiszen ebben mindenképpen változásra és megújulásra van szükség, hogy még gyorsabban tudjunk reagálni, még csak nem is napilapos technikákkal élve.

- Tervezel-e nagyobb változásokat a site körül?

- Igen, de ezekről egyelőre nem szívesen beszélnék részletesen, mivel ezek inkább ötletként élnek, igaz, van belőlük rengeteg. Van néhány olyan elképzelés, amiről már beszélgettünk, hogy mindenképpen megcsináljuk, és van olyan is, amit még át kell gondolni. Úgyhogy csak általánosságban tudok erről beszélni. Az biztos, hogy minél inkább közösségivé kell tenni a site-ot. Persze félreértés ne essék, nem közösségi oldalt szeretnék csinálni a Nők Lapja Cafe-ból. És egyébként már most is nagy erénye az oldalnak, hogy vannak ilyen közösségi szolgáltatásai, vagyis a mostani állapot egy nagyon jó alap, amire lehet építkezni.

Rengeteg hölgy ismerősömet kérdeztem meg a pályázat során, és szinte mindenki ismerte, sőt rendszeres felhasználója volt a Nők Lapja Cafe-nak, körükben rengetegszer elhangzott az, hogy ha bármilyen problémájuk vagy kérdésük volt, akkor csak felmentek az NLC-re és ott megkaphatják a választ a szakértőktől. Ez nagyon fontos. Sőt egymást is meg tudják kérdezni, és el tudnak beszélgetni akár órákon keresztül a látogatók, akik minden ügyes bajos dolgukat is meg tudják vitatni. Mint régen a fonóban, vagy mostanában egy koktélbárban. Ez egyben a közösségi érték is, hiszen szerencsére nagyon erős a fórumozás az NLC-n. Ugyanakkor a fórumozás valószínűleg hamarosan régimódi eszközzé válik, és szükség lehet némi modernizációra. Az a cél, hogy az NLC az intelligens, egymással kommunikációt folytató hölgyek nagy platformja legyen, ahol a hölgyek kiteljesedhetnek – ehhez pedig minden eszközt meg kell adni. A fórum ma már lassúnak számít, helyette a látogatók igénylik, hogy feltölthessenek, megoszthassanak tartalmat, chatelhessenek, élő diskurzust folytathassanak. És emellett meg kell tartani a szakértő bázist és bevonni ebbe a valósidejű párbeszédbe. Az interneten nagy probléma a hitelesség és annak eldöntése a ránk zúduló nagy zajban, hogy mi az igazság és mi teljesen valótlan. Ebben segíthetnek ezek az emberek.

- Mikorra lehet új vezető szerkesztője az NLC-nek? Egyáltalán miért ment el a főszerkesztő és a vezető szerkesztő?

- Mindkét esetben gyermekáldás az oka. Egyébként fölvettek még egy munkatársat előttem, így a létszám a csatlakozásommal most már ugyanakkora, mint volt. Azt gondolom, hogy vezető szerkesztői pozícióra szükség van – majd meglátjuk, hogy kiből lesz az. Most egyelőre szeretném megismerni a kollégáim kvalitásait és ezután dőlhet el a kérdés. De a csapat létszám szempontjából már kész.

- Egyik hobbid a rádiózás, most is épp a radiocafe 98.6 stúdiójában beszélgetünk. Milyen egyéb szenvedélyed van még?

- A legfőbb hobbim a bor, most már tíz éve. Bár idehaza minden elérhető borszakértői végzettséget megszereztem, ki tudja mikor, nemzetközi borakadémikusi végzettséget is szeretnék. De ez inkább az álmodozás kategóriája jelenleg. Tehát a bor úgy hobbi, hogy közben tanulás és önképzés is. Ennek a leágazása ez a heti, borkultúrával foglalkozó rádióműsor immáron több mint 4 és fél éve, másrészt kapcsolódó rendezvények szervezése, de ez utóbbi az új feladatköröm miatt már másra marad majd. Ezenkívül hobbiból a legnagyobb példányszámú szórakoztató bormagazinban, a Decanterben is van egy állandó, egyoldalas rovatom. És amit még nem mondtam, hogy a tv2-n futó Borkultusz című műsorban is részt veszek.

- Milyen borokat kedvelsz leginkább?

- Attól függ, hogy milyen hangulatban vagyok, kivel kóstolom, és hogy mi van a borhűtőmben éppen. De hogyha tájegységet kell mondani, akkor Loire és Burgundia, valamint az ennek megfelelő fajták, például pinot noir.

- Saját pincészeted nincs még?

- Ó, persze, még csak az kellene… :) Nem, az teljes embert igényelne. Ott kellene lenni, dumálgatni a szőlővel minden nap. És akkor ráadásul a hétvégéknek is annyi, mert a helyben értékesítés – hasonlóan Ausztriához – egyre inkább jelentőséget kap Magyarországon is. Tehát azok járnak jól, akiknek van ott panziójuk is, de mindenképpen van idejük-lehetőségük helyben kóstoltatni és foglalkozni a vendégekkel. Ez azzal jár, hogy leköltözöl és csak ennek élsz.

Szalay Dániel

Kategória: Nők Lapja Cafe  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.