Ár-összehasonlító oldalt vásároltunk

2009. September 9. g.imre

A napokban 100 százalékos tulajdont szerzett az Olcsobbat.hu ár-összehasonlító oldalt működtető Selko Kft.-ben a Kirakat.hu portált is gondozó Sanoma Budapest. A megállapodás értelmében az Olcsobbat.hu megtartja saját nevét, arculatát, és minden jellemzőjét.

2009-09-10-olcsobbat_logoA 2005 óta működő Olcsobbat.hu az első boltértékelési rendszerrel felszerelt vásárlást segítő, ár-összehasonlító oldal Magyarországon. Célja, hogy a kínálatában szereplő (elsősorban műszaki, háztartási és szórakoztató-elektronikai termékek) közül a látogató könnyedén megtalálja a legolcsóbbat. A portál egyszerűen, átláthatóan működik, automatizált mechanizmusának köszönhetően pedig önmaga frissíti a kereskedő partnerei által forgalmazott termékek paramétereit, így mindig konzisztens adatokat olvashat a látogató.

Az Olcsobbat.hu havi elérése megközelíti a 350 ezret, 2009 májusában 348 ezer látogató (forrás Google Analytics, 2009. május) kereste fel az oldalt. A site 51 ezertermékadatlapjának nagy része tartós fogyasztási cikkeket takar: laptopokat, netbookokat, LCD televíziókat, háztartási gépeket, de mobiltelefonokat, számítógépes perifériákat és GPS eszközöket is nagy számban találnak az Olcsobbat.hu látogatói.

Célunk az e-kereskedelem bővítése
A Sanoma Budapest erős hazai és nemzetközi tapasztalattal, tőkeerős háttérrel és komoly értékesítési hálózattal rendelkezik, amelyek révén a tulajdonosok megnyugtató garanciát láttak az Olcsobbat.hu további fejlesztésére. Az akvizícióval a célunk egyértelműen az e-kereskedelem bővítése. Igen nagy potenciált látunk az internetes kereskedelemben, a piac bővülésében, az erőforrásainkat erre a területre fókuszáljuk. Az Olcsobbat.hu adatbázis-alapon működő ár-összehasonlító oldal pedig a versenytársai közül a legbiztosabb technikai alapokkal és a legnagyobb jövőbeni lehetőségekkel bír.

Kedvező szinergia a Kirakat.hu és az Olcsobbat.hu között
A Sanoma Budapest két különálló brandként kezeli a Kirakat.hu és az Olcsobbat.hu portálokat, megőrizve jellemzőiket, és továbbfejlesztve mindkettőt.

Igen erős márkaismertséget ért el a Kirakat.hu az elmúlt egy-két évben. A tudatos munkának köszönhetően mára a második legnépszerűbb ár-összehasonlító oldal Magyarországon, megbízható, folyamatosan ellenőrzött kereskedelmi partneri hálózattal. A Kirakat.hu oldalon széles a termékválaszték, egyedülálló a szolgáltatások sokfélesége és megjelenítése az oldalon, a látogatókat és a partnereket professzionális, személyes ügyfélszolgálat támogatja.

Az Olcsobbat.hu oldal a Kirakat.hu-hoz képest szűkebb termékválasztékot kínál, palettáján elsősorban műszaki, elektronikai termékeket kínál. Rugalmasan működik, igazi innovatív, start-up vállalkozás, amely kivételesen erős technológiai megoldásokkal rendelkezik. Reményeink szerint az Olcsobbat.hu és a Kirakat.hu további folyamatos fejlesztésével igen kedvező szinergiát tudunk elérni az ár-összehasonlító portálok piacán. Az akvizícióval a szegmensben meghatározó piaci súlyt képviselünk az elért közönség tekintetében.

Mekkora az e-kereskedelem piaca Magyarországon?
Hazai jellegzetessége egyelőre az e-kereskedelemnek, hogy a világhálót látogatók magas számához képest továbbra is alacsony a vásárlásaikat közvetlenül az interneten intézők aránya. Hazánkban 2009 első félévében 52 százalékos a felnőtt lakosság körében az internet-penetráció, vagyis több mint 3,9 millióan kapcsolódtak legalább havi rendszerességgel a világhálóra (forrás : NRC, 2009. augusztus). Közülük is egyelőre mindössze 16 százalék vásárol az interneten keresztül (forrás : GKInet, 2009. I. név)

Minden második netező vásárolni vagy rendelni szeretne a világhálón
Az e-kereskedelem szempontjából mindenképpen bíztató jel, hogy megnőtt azon internetezők tábora, akik tudatosan használják a világhálót vásárlási döntéseik során. Így például míg 2008-ban az internetre látogatók 53 százaléka igyekezett termékeket, szolgáltatásokat megismerni a világhálón levő cikkek, tesztek, leírások böngészésével, addig ez az arány 2009-ben megugrott 80 százalékra. 2008-ban az internetezők 39 százaléka kifejezetten azért böngészett, hogy lehetőséget találjon internetes vásárlásra vagy rendelésre, arányuk idén már elérte az 57 százalékot. Tavaly a netezők 59 százaléka azt a lehetőséget kereste, ahol a legolcsóbban vásárolhat, addig idén ugyanez már 64 százalékukról mondható el. (Forrás : Szonda Ipsos, Tudatos Vásárlói Index, 2009. szeptember- lásd a grafikonon).

A friss kutatásból azt látjuk egyértelműen, hogy nemcsak az arányok nőttek, hanem a gyakoriságok is, tehát azok, akik Interneten tájékozódnak, nem csupán többen vannak, de egyre gyakrabban teszik ezt.

Tájékozódás az interneten

(Tájékozódás az interneten – klikk a képre a nagyításhoz!)

95 milliárdos lehet az e-commerce idén
Mára tehát egyre mérhetőbb súllyal bír az e-kereskedelem Magyarországon: egy 2007-es GKI becslés szerint az online boltok forgalma 45 milliárd forint volt, ami a teljes kiskereskedelmi forgalomnak 0,5-1 százaléka. A forgalom 2008-ban 63 milliárd forint volt, míg 2009-re (becsült adat) kb. 95 milliárd forintra ugrik.

Forrás : GKInet, online áruházak forgalma 2001-2009

Magyarország tehát igen komoly fejlődés előtt áll, olyan tekintetben is, hogy elmarad a legtöbb közép-kelet európai ország, s elsősorban Csehország és Lengyelország aktivitásától, ahol azonban a hazaiéhoz hasonló az Internet-penetráció.

Kategória: Kirakat, Olcsobbat.hu  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.