Social networking vs community portál

2008. April 26. viktor.vido

Még mindig gyakorta találkozunk különböző konferenciákon és beszélgetések alkalmával a kérdéssel: mennyiben tekinthetők a HotDog konkurenseinek a közösségi site-ok? Bár kétségtelen, hogy sok a hasonlóság, nem árt tisztázni egy-két fontos különbséget, ami alapjaiban különbözteti meg a HotDogot a többi hasonló (illetve hasonlónak vélt) terméktől.

A social networking és a community portál, bár működési elvében, miszerint a felhasználók állítják elő a saját maguk által fogyasztott tartalmakat, ugyanaz, de mégis két eléggé eltérő koncepcióról van szó. A social networking a valós kapcsolatok virtuális leképezésén alapuló hálózatot képez (ilyen például az iWiW), míg a community portál (lásd HotDog) valamilyen tartalom mentén képződött csoportokról, közösségekről szól. Ha a kutyabarátok tartalmakat (legyen az csak egy fórum, vagy klub) hoznak létre, aminek mentén közösség formálódik, az egy community portál, de ha csak a családom, ismerőseim bejelölgetéséről szól a dolog, social networkingről beszélhetünk. Persze egyes social network portálokon is megjelentek már klubok, bizonyos tematikák mentén. A HotDog esetében azonban nekünk ez már az induláskor, az alapok lerakásakor (évekkel hamarabb) megvolt. A különbség tehát ott van, hogy mire is van felépítve az egész.

A HotDog esetében az egész sokkal inkább szól az önkifejezésről, saját magad és a kedvenc témáid bemutatásáról, mint hogy bejelölgesd az általad ismert embereket. A cél az új kapcsolatok kialakítása (lehet az barát vagy új szerelem), a mások által létrehozott érdekes és értékes tartalmak felkutatása és fogyasztása. Ezzel ellentétben például az iWiW-en elsősorban a már meglévő ismerőseinket keressük meg.

És úgy tűnik, nagyon is van igény a felhasználók részéről a community jellegű portálokra. Elég, ha csak néhány számot említek: a HotDog heti egyedi látogatószáma 320 ezer felett van, a havi unique user pedig 840 ezer körül. Az átlagos napi látogatószám cirka 90 ezer. Azért ez nem rossz!

Kategória: HotDog  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.