Kazincbarcikai szülészeté a legtöbb voks

2012. September 6. Webmaster

Idén már másodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a Babaszoba.hu. Az „Év Szülészete” kitüntetés sorsáról maguk a szülők dönthettek, akik három hónapon át tartó internetes szavazás során, több kategóriában értékelhették a magyarországi szülészeti intézményeket.

A díj megalapításának célja az volt, hogy országszerte újra beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, az ezt segítők munkája és megbecsülése. Jelenleg 150 különféle intézményi és tulajdonosi hátterű szülészet működik az országban, de csak tizedüknek, 16 osztálynak van bababarát minősítése. Ezek a kórházak teljesítik az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének (UNICEF) tízpontos kritériumrendszerét, amelynek célja a babák egészségének védelme, az erősebb baba-mama kötődés kialakítása. Ezért javasolják, hogy az anya a szülés után egyből kapja kézbe a gyermeket, s váljon általános gyakorlattá együttes elhelyezésük a nap 24 órájában. Emellett nagy hangsúlyt kap a szoptatás ösztönzése és a helyes módszerek megtanítása.

A július 31-ig tartó szavazáson a nagy sikerrel zárult múlt évi akcióhoz hasonlóan idén is három kategóriában lehetett a szülészeteket értékelni: szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, felszereltség és környezet.

A programban csak azok tudtak szavazni, akik a babaszoba.hu oldalán létrehozott regisztrációjukat összekötötték Facebook-fiókjukkal. Erre a szavazás hitelessége miatt volt szükség: a fiókok tulajdonosainak legalább 20 ismerőssel kellett rendelkezniük, illetve minimum egy olyan bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval, amely a népszerű közösségi portálra legalább 90 napnál régebben felkerült.

A verseny élmezőnyébe az elmúlt évihez hasonlóan idén sem kerültek be a neves és nagy forgalmú fővárosi kórházak. Ahogy tavaly, idén is a kisebb vidéki városok intézményei szerepeltek jól. Az összetett kategória győztese, a kazincbarcikai kórház még a gyermekágyi- és újszülött-ellátásért járó díjat is megnyerte, de jutott első hely Karcagra és Győrbe is.

A tavalyi nyertesek közül egyik intézménynek sem sikerült megvédenie a címét, érdekesség viszont, hogy csakúgy mint tavaly, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idén is bejutott az élcsoportba egy kórház.

A győztes kazincbarcikaiak kalandos úton értek fel a csúcsra. A kevés hazai bababarát intézmény egyikét nyár elején még a bezárás fenyegette. A döntéshozók arra hivatkoztak, hogy túl sok szülészet működik a megyében, ráadásul helyben megszűnt fekvőbeteg-ellátás a gyerekosztályon. A dolgozók és a helyiek azonban összefogva megmentették az intézményt, ahol továbbra is évi 6-700 gyerek jöhet a világra családias körülmények között. Mert a bababarát jelző náluk nem puszta díszlet.

– Összességében Kelet-Magyarország aktívabb a szavazás tekintetében, mint a főváros vagy a Dunántúl – vélekedett Bálits Éva, a babaszoba.hu és a Kismama magazin főszerkesztője. – A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a legtöbben még mindig a nevesebb kórházakban szülnek. Úgy véljük azonban, hogy a nagyvárosok nagy hírű intézményeivel szemben kritikusabbak az ott élők. A kazincbarcikai példa is bizonyítja, hogy az intézmények és a szülők között vidéken vélhetően erősebb érzelmi kötődés alakul ki. Pozitív fejlemény, hogy terjed az UNESCO-elvek szerinti bababarát szemlélet, hiszen a szülőszobai ellátás kategóriáját megnyerő győri Petz Aladár Megyei Kórház is rendelkezik ezzel a minősítéssel.

Az „Év Szülészete 2012” hivatalos díjátadóra ma került sor  az MTA Dísztermében. Az egyes díjakat a nyerteseknek olyan szaktekintélyek adták át mint Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Demeter János, a Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tagja, Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának vezetője, illetve a Terézanyu-sikerkönyvek szerzője, Rácz Zsuzsa.

Az összesített verseny nyertese:

DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:

Szülőszobai ellátás kategória

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

Gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategória

DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.

Felszereltség és környezet kategória

Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet, Karcag

A babaszoba.hu az egyik legrégibb hazai gyermek-egészségügyi portál, amely még 2002-ben indult. Mára a legnagyobb ilyen jellegű internetes weboldal lett, amelyet auditált adatok alapján havonta közel 300 ezer egyedi látogató keres fel. Kiemelkedő mennyiségű és szakmailag hiteles anyagait 2011 elejétől az évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Kismama magazin szerkesztősége gondozza.

Kategória: Házipatika.com  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.