HáziPatika.com: csökken a szexuális étvágyunk

2012. November 19. Webmaster

A legnagyobb hazai egészségügyi szakportál, a HáziPatika.com idén is elkészítette Magyarország Nagy Egészségtesztjét, amelyből kiderült például az is, hogy a két évvel ezelőtti felméréshez képest kevesebbszer élünk szexuális életet, amit kevésbé is élvezünk. Az idei felmérés az eredményeket tekintve jó és rossz hírekkel egyaránt szolgál.

Az egészség témájában a HáziPatika.com oldal látogatói körében végzett online kérdőívet több mint 17 ezren töltötték ki, az adatfelvételre 2012 szeptemberében került sor. A HáziPatika.com 2010-ben már egyszer vizsgálta a magyar lakosság testi és lelki egészségi állapotát, a szexualitással, táplálkozással kapcsolatos életvitelét.

A 2010-es Nagy Egészségteszt eredményeihez képest csökkent a válaszadók szexuális étvágya: idén már csak 28%-unk él hetente többször szexuális életet, míg két éve ez az arány elérte a 30%-ot. A heti intim együttlétekből már csak havi alkalmak lettek, a válaszadók idén nagyobb számban válaszolták azt (idén már 10%, két éve még csak 9%), hogy havonta egy alkalommal bújnak ágyba partnerükkel.

A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy idén a válaszadók 41%-a nyilatkozott úgy, hogy semmilyen módon nem védekezik a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen. A szám megdöbbentően magas, főleg a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, ugyanis akkor csak minden ötödik válaszadó vallotta, hogy nem használ semmilyen védekezési módot.

Lazulnak a közösségi hálók?

A ritkább és kevésbé élvezetes szexuális együttléteknek talán oka lehet az is, hogy egyre kevesebb embert engedünk magunkhoz közel. A felmérésben résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy kevesebb olyan közeli barátjuk van, akiket igazán közel engednének magukhoz, mint két évvel ezelőtt.

A közösségi hálókon fellelhető több száz baráttal ellentétben, a valóságban minden tizedik válaszadónak nincs barátja, 59% pedig úgy gondolja, hogy kevesebb mint 5 közeli barátja van.

Sokkal egészségtudatosabbak vagyunk

Két év alatt határozott attitűdváltáson mentünk keresztül. A 2012-es Nagy Egészségteszt eredményei azt mutatják, sokkal jobban figyelünk az egészséges életmódra. A tudatos táplálkozás részeként egyre többen követnek alacsony szénhidráttartalmú, alacsony kalóriás, vagy koleszterin és zsírszegény étrendet. A válaszadók körében 2010-ről 2012-re 5%-kal nőtt azok aránya, aki naponta esznek gyümölcsöt és 3%-kal azoké, akik naponta fogyasztanak tejtermékeket.

A Nagy Egészségteszt adataiból kiderül, hogy a válaszadóknak ma már a 70%-a nem dohányzik, ami biztató, viszont gyakrabban fogyasztunk alkoholt, mint 2010-ben. Az első felmérés megkérdezetteinek 40%-a vallotta, hogy napi több csésze kávét is elfogyaszt, idén arányuk 43%. Tehát kevesebbet dohányzunk, viszont kávéból és alkoholból többet fogyasztunk.

Az egészségtudatosság kiterjed a mozgásra is, határozottan több időt töltünk idén mozgással, mint két éve. A legnépszerűbb a kerékpározás, ami ma már életformává kezd válni, népszerű közlekedési eszközként a mindennapok része.

A minimálbér alig 1%-át költjük vitaminokra

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a vitaminfogyasztás, amire a minimálbér 1%-át, vagyis havonta maximum 1000 Ft-ot költünk a HáziPatika.com felmérése szerint. A vitaminok szedése mellett többnyire természetes gyógymódokkal kúráljuk magunkat, elsősorban homeopátiás készítményekkel, másodsorban mézzel, teával és fájdalomcsillapítóval próbálunk kilábalni az olyan kisebb megbetegedésekből, mint a megfázás és a torokfájás. A háziorvoshoz csak 21%-unk fordul ilyen esetben, 49% pedig csak akkor, ha már komoly a baj.

Kategória: Házipatika.com  |  Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderátor ellenőrzi, amely eltarthat egy ideig. Kérjük ne küldd újra a hozzászólásodat.